ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Συχνές Απορίες
+

Ποια η διαφορά ανάμεσα στην ψυχοθεραπεία και στην Δραματοθεραπεία;

Υπάρχουν πολλές Σχολές Ψυχοθεραπείας: η Ψυχαναλυτική, η Συστημική, η Ροτζεριανή, η Γνωσιακή και άλλες. Η Δραματοθεραπεία είναι μια μορφή Ψυχοθεραπείας. Ανήκει στην ευρύτερη Σχολή των Θεραπειών μέσω της Τέχνης μαζί με την Μουσικοθεραπεία, την Χοροθεραπεία και την Εικαστική Θεραπεία.
+

Σε τι μοιάζει και σε τι διαφέρει η Δραματοθεραπεία από το Ψυχόδραμα;

Το κοινό σημείο είναι η θεατρική αναπαράσταση - πράξη, το ‘δράμα’.
Το Ψυχό - δράμα χρησιμοποιεί τα γεγονότα και τα βιώματα της πραγματικής ζωής του ανθρώπου ως σενάριο της θεατρικής πράξης.
Η Δραματοθεραπεία χρησιμοποιεί τα θεατρικά έργα, τους μύθους, τα παραμύθια και τους θρύλους για να διευκολύνει τον άνθρωπο να ε πεξεργαστεί τα προσωπικά του θέματα μέσα από την ασφάλεια των διαχρονικών συμβόλων, χωρίς αυτός να εκτίθεται. Βασίζεται στην άποψη πως τα μεγάλα έργα, οι μύθοι, τα παραμύθια και οι θρύλοι περιέχουν θέματα που αγγίζουν τον καθένα μας και λειτουργούν ως μέσα εξερεύνησης της ατομικής και οικογενειακής ζωής των ανθρώπων.
+

Η Δραματοθεραπεία είναι ομαδική ή ατομική θεραπεία;

Είναι και ομαδική και ατομική.
+

Σε τι προβλήματα απαντάει η Δραματοθεραπεία; Σε ποιους απευθύνεται;

Η Δραματοθεραπεία προσεγγίζει τα θέματα της ψυχής μέσα από την δράση και συγκεκριμένα την θεατρική δράση. Παίρνει την θεατρική Τέχνη και την προσφέρει στους ανθρώπους που είτε ενδιαφέρονται να διατηρήσουν την υγεία τους είτε θέλουν να επεξεργαστούν διάφορες διαταραχές και προβλήματα. Για το λόγο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στην πρόληψη και στη θεραπεία. Έτσι λοιπόν απευθύνεται σε όλους.
+

Πόσο αποτελεσματική είναι;

Η Δραματοθεραπεία είναι μια καινούρια θεραπευτική τεχνική. Τη συναντάμε στις αρχαίες θεραπευτικές τελετουργίες και στις θεατρικές παραστάσεις πολλών πολιτισμών. Έκανε ξανά την εμφάνισή της ως σύγχρονη θεραπευτική πρακτική τα τελευταία πενήντα χρόνια με αποτέλεσμα να μην έχει εξελιχτεί ο τομέας της Στατιστικής Έρευνας που την αφορά. Τολμώ να πω ωστόσο, ότι γενικώς είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε μορφής θεραπείας γιατί πιστεύω ότι η θεραπεία ανακινεί, ενεργοποιεί εσωτερικές διεργασίες που δεν είναι μετρήσιμες. Είναι ένα συνεχές γίγνεσθαι. Μπορεί να υπάρξει ποιοτική ανάλυση παρουσιάζοντας την πορεία και την εξέλιξη των ανθρώπων. Δεν είναι εύκολο όμως να συνδυάσουμε αυτό που αφορά «το μυστήριο της ζωής» με τον ορθολογισμό των αριθμών.
+

Πόσο συχνά πρέπει να έρχομαι;

Συνήθως είναι μια φορά την εβδομάδα όμως αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με την ανάγκη του ενδιαφερομένου.
+

Πόσο διαρκεί μια θεραπεία;

Ο χρόνος – η διάρκεια της θεραπείας είναι μία εντελώς προσωπική υπόθεση που δεν μπαίνει σε χρονοδιαγράμματα.
+

Μπορώ να έρθω με την παρέα μου;

Είναι σημαντικό τα άτομα που συμμετέχουν σε μία θεραπευτική ομάδα να μην έχουν άλλου είδους κοινωνική σχέση μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να γνωρίζονται από πριν αλλά ούτε να συνάψουν σχέσεις (φιλικές ή ερωτικές) κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στη θεραπευτική ομάδα. Ο λόγος είναι ότι οι εξωτερικές κοινωνικότητες παρεμβαίνουν στο δυναμικό της ομάδας και το αποδυναμώνουν.
+

Είναι προσιτό για μένα;

Η ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα δεν καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Γι’ αυτό το λόγο το κόστος παραμένει προσιτό σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού εφόσον βάλει τη θεραπεία του στις υψηλές προτεραιότητες του.
+

Πόσο εχέμυθη είναι μια ομάδα ανθρώπων;

Η συμμετοχή σε μία θεραπευτική σχέση είτε είναι ατομική είτε είναι ομαδική διέπεται από κανόνες και αρχές που διασφαλίζουν την εχεμύθεια των εμπλεκομένων.
+

Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσει κανείς σχέση εξάρτησης με τον θεραπευτή του;

Αυτός είναι ο φόβος πολλών ανθρώπων. Αν μπορούμε να μιλήσουμε για εξάρτηση τότε η εξάρτηση αφορά την διαδικασία και όχι το άτομο – το πρόσωπο του θεραπευτή. Ο θεραπευτής είναι αυτός που διευκολύνει και βοηθάει στη διαδικασία της θεραπείας. Θεραπεία είναι η σύναψη σχέσης εμπιστοσύνης πρώτα με το θεραπευτή με απώτερο σκοπό την σύναψη σχέσης εμπιστοσύνης με τον εαυτό. Γιατί οι άνθρωποι που έχουμε ανάγκη τη θεραπεία δεν έχουμε αγαπηθεί αρκετά ώστε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας σε ικανοποιητικό βαθμό, να τον φροντίζουμε και να τον ικανοποιούμε. Ασυνείδητα είναι σα να ζούμε σε εχθρικό περιβάλλον και ασχολούμαστε να δημιουργήσουμε άμυνες. Στις πρώτες φάσεις οι άμυνές μας μπορεί να μας σώζουν από επώδυνες εμπειρίες. Έρχεται όμως μια στιγμή που γινόμαστε δέσμιοι των αμυνών μας που γίνονται η παγίδα μας. Τότε είναι που δεν μπορούμε να ζήσουμε, να απολαύσουμε, να ονειρευτούμε, να δημιουργήσουμε. Οι τολμηροί, αυτοί που τολμούν να παραδεχτούν το αδιέξοδο που ζουν και την αδυναμία τους, αναζητούν τη βοήθεια της θεραπείας για να μπορέσουν να εμπιστευτούν τον προσωπικό τους θησαυρό, τον εαυτό τους.
+

Αναλαμβάνεται εργασιακές ομάδες; Μπορείτε να μας βοηθήσετε να δούμε τα σημεία τριβής και σύγκρουσης της επαγγελματικής μας ομάδας;

Το θέατρο προσφέρει μια εξ αποστάσεως διεργασία που μας βοηθά να ελέγξουμε το βίωμα, να το δούμε από διαφορετικές προοπτικές και εν τέλει να το πλησιάσουμε. Με αυτό το σκεπτικό, είναι ο ιδανικός τρόπος για να επεξεργαστεί κανείς θέματα εργασιακά που.. ‘καίνε’!