ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Προσωπικά
Είχα την τύχη να ανακαλύψω, από τα 14 μου χρόνια, ότι ήθελα να γίνω ψυχολόγος. Όταν η φιλόλογός μας αναφερόταν σε θέματα της ψυχολογίας ένιωθα σα να άναβε ένα φως μέσα στο μυαλό μου. Αυτή η ανακάλυψη μου έδωσε στόχο και με βοήθησε να αντέχω την πλήξη του σχολείου και των μαθημάτων. Έτσι στα 18 μου αποφάσισα να πάω στην Αγγλία για σπουδές αφού στην Ελλάδα δεν υπήρχε πανεπιστημιακή σχολή ψυχολογίας. Διάλεξα το πανεπιστήμιο του ‘Keele’ γιατί αναγνώρισε τις πανελλαδικές εξετάσεις ως ισότιμες των δικών τους εισαγωγικών εξετάσεων (G – C A levels).

Η εισαγωγή μου στο ελληνικό πανεπιστήμιο - τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων της Νομικής - μου άνοιξε την πόρτα του Αγγλικού πανεπιστημίου. Είχα την ευκαιρία να κάνω ένα διπλό πτυχίο (joined honours) και να συνδυάσω την Ψυχολογία με την Κοινωνιολογία και την Κοινωνική Ανθρωπολογία. Η Κοινωνική Ανθρωπολογία ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα γιατί μου άνοιξε ένα παράθυρο σε κοινωνίες ανθρώπων που μόνο στην τηλεόραση είχα δει κάποιες φορές. Έμαθα ότι και οι πρωτόγονοι λαοί έχουν τον δικό τους πολιτισμό, απλά είναι διαφορετικός από τον δικό μας. Η προσέγγιση της Ψυχολογίας στην Αγγλική Σχολή ήταν πειραματική με προσανατολισμό στην γνωστική και συμπεριφορική κατεύθυνση. Ομολογώ πως δεν ήταν καθόλου αυτό που είχα εγώ στο νου μου και έτσι όταν πήρα το πτυχίο μου (Bachelor of Arts) αποχαιρέτησα την Αγγλία και ασχολήθηκα με την εκμάθηση της Γαλλικής γλώσσας για να συνεχίσω τις σπουδές μου στην Γαλλία. Ήταν μία από τις πιο σωστές αποφάσεις μου.

Στη Γαλλία, στο πανεπιστήμιο “Louis Pasteur” του Στρασβούργου ένοιωσα μια βαθιά ανακούφιση γιατί επιτέλους βρήκα τη γνώση που ζητούσα και τον τρόπο σκέψης και προσέγγισης που μου ταιριάζει. Μελέτησα και διδάχτηκα τη σκέψη και τη θεωρία των ιδρυτών και των συνεχιστών της Ψυχολογικής – Ψυχαναλυτικής σκέψης όπως είναι ο Freud, ο Jung, ο Lacan, η Klein, η Dolto. Στη Γαλλία, στα πλαίσια των Ακαδημαϊκών μου σπουδών (Diplome de Maitrise), ήρθα για 1η φορά σε επαφή με την «Βιωματική Θεραπεία μέσω της Δημιουργικής Αυτοέκφρασης».

Αρκετά χρόνια αργότερα, αφού είχα πάρει την απόφαση ότι θέλω να γίνω θεραπεύτρια, αναζητώντας κάποια Θεραπευτική Σχολή που να μου ταιριάζει, γνώρισα την Δραματοθεραπεία κι εκεί ήρθα ξανά σε επαφή με την «Βιωματική Θεραπεία μέσω της Δημιουργικής Αυτοέκφρασης». Πιο ώριμη αυτή τη φορά, συνειδητοποίησα ότι ο τρόπος θεραπείας που ενεργοποιεί το σώμα και την φαντασία ενώ παράλληλα οριοθετεί την ορθό – λογική σκέψη με απελευθερώνει από την φαυλότητα της σκέψης και με βοηθάει να συνδεθώ με τα συναισθήματα και τα βιώματα μου. Έτσι ακολούθησα τον τετραετή κύκλο σπουδών Δραματοθεραπείας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας ‘Το Άθυρμα’. Εκεί ένοιωσα πως βρέθηκα στον φυσικό μου χώρο, συνέχισα να αναπτύσσομαι ενώ παράλληλα είχα την αίσθηση πως ξαναγεννιέμαι.

Η επαγγελματική μου πορεία διακρίνεται στο κομμάτι της ιδιωτικής πρακτικής, που περιλαμβάνει θεραπεία ή/και συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες (άτομα, γονείς, ζευγάρια) και στο κομμάτι της συνεργασίας με φορείς. Έχω συνεργαστεί με Ιδρύματα Ατόμων με Αναπηρίες, με Ιδρύματα Ανήλικων Παραβατών, με Ιδρύματα Κράτησης Ανηλίκων, με Δήμους, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με Πολιτιστικά Κέντρα και με Κέντρα Ψυχικής Υγείας.