ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Ορισμός

Η λέξη Δραματοθεραπεία είναι σύνθετη και αποτελείται από τις λέξεις "Δράμα" και "Θεραπεία". Στη λέξη "Δράμα" (από το δράω-δρω, δράση) περιέχονται όλα τα μεσα δημιουργικής έκφρασης, ενώ στη λέξη "θεραπεία" περιέχεται η έννοια της αποκατάστασης της ψυχικής υγείας.

Η Δραματοθεραπεία ασχολείται με την Τέχνη και με την τεχνική του θεάτρου. Ανήκει στην κατηγορία των εναλλακτικών θεραπειών μέσω της Τέχνης (Arts Therapies). Έχει τις ρίζες της στο αρχαίο θέατρο και στις αρχαίες θεραπευτικές λειτουργίες.

Εξελίχθηκε και μορφοποιήθηκε μέσα από τις τεχνικές του θεάτρου (φωνή, κίνηση, μιμική, αυτοσχεδιασμό, κείμενο) αλλά παράλληλα χρησιμοποιεί και άλλες μορφές έκφρασης όπως τη ζωγραφική, τη μουσική, το χορό, τον πηλό, το παραμύθι.

Βασίζεται στην αντίληψη ότι το θέατρο περιέχει ενδογενείς θεραπευτικές ιδιότητες και ότι η δραματική μεταφορά έχει τη δύναμη να επιφέρει αλλαγή σε βαθύ επίπεδο (κάθαρση).

Η Δραματοθεραπεία λοιπόν, είναι η σκόπιμη χρήση όλων των μορφών του θεάτρου και δράσης ως απευθείας μορφή θεραπευτικής παρέμβασης.

Η Δραματοθεραπεία αντλεί γνώση και εμπειρία από την Κοινωνιολογία και την Κοινωνική Ανθρωπολογία και από άλλες ψυχοθεραπευτικές κατευθύνσεις όπως την Ψυχαναλυτική, τη Συστημική και την Αρχετυπική - Γιουνγκιανή Ψυχοθεραπεία.